Gastvrij Zorgzaam Spiritueel

Activiteiten

Muzikale zonnestralen

Op vrijdag 5 april 2019 heeft Jolanda van den Berghe op de drie verdiepingen van de afdeling kleinschalig wonen een optreden verzorgd voor de bewoners. De muzikale zonnestralen van Jolanda maakten dat het een mooie en bijzondere middag was. Deze middag is mogelijk gemaakt door de financiële steun van Vrienden Sint Anna. 

Gerealiseerde projecten

Twee Tovertafels

In de aanloop naar de Stichting Vrienden Sint Anna, tijdens de oprichtingsperiode, hebben de Rotaryclub Cuijk (middagclub) en de Rotaryclub Cuijk-Maaskant (avondclub) het geld voor de eerste twee tovertafels bij elkaar gehaald. Dit in nauw overleg met dhr. Herman Giesen.

Een Tovertafel is een beamer die beeld op een ‘gewone’ tafel projecteert. Veel ouderen met dementie zijn een groot deel van de dag passief. Ze staren wat voor zich uit en hebben weinig tot geen interactie met hun directe omgeving. Een Tovertafel is een speels product dat ouderen in de midden en late fasen van dementie stimuleert in fysieke en cognitieve activiteit en interactie.

Diverse spellen worden geprojecteerd op tafel en reageren op hand- en armbewegingen. De spellen zijn samen met de ouderen ontwikkeld en sluiten daarom perfect aan bij hun behoeften. Het initiatief in de spellen ligt altijd bij de Tovertafel, omdat mensen met dementie daar vaak moeite mee hebben. De Tovertafel geeft regelmatig sensorische prikkels, zodat de aandacht steeds weer wordt teruggebracht naar het spel. Alle spellen bevatten informatie die de ouderen kennen van vroeger en waarmee ze intuïtief aan de slag gaan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld herfstbladeren van tafel vegen, een strandbal naar elkaar overgooien of vlinders laten wegfladderen.

De tovertafelspellen creëren een vrolijke sfeer. Ze zijn zeer geschikt als zelfstandige activiteit, maar zorgen ook voor waardevolle interacties met familie en zorgpersoneel.

Door de Tovertafel worden de ouderen geactiveerd en gestimuleerd, zowel qua lichaam als geest. Dat is goed voor hun ontwikkeling, maar het belangrijkste: het is goed voor hun welbevinden en welzijn.

De twee Tovertafels zijn geplaatst in woonzorgcentrum Sint Anna, bij de afdelingen Herenhuis en Poorthuis op de eerste verdieping en Residentie en Toren op de tweede verdieping.

Derde Tovertafel

Eind 2017 is er nog een derde Tovertafel geplaatst op Kleinschalig Wonen (KSW). Deze Tovertafel is mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van de Stichting Steunfonds Ouderenwerk Boxmeer.  

Veiligheidshesjes

Voor activiteiten buiten woonzorgcentrum Sint Anna, zijn veiligheidshesjes aangeschaft, zodat de vrijwilligers goed zichtbaar en veilig met de bewoners over straat kunnen. 

Materiaal voor activiteiten van Kleinschalig Wonen (KSW)

In 2018 zijn er voor de gemeenschappen van kleinschalig wonen diverse materialen aangeschaft, die gebruikt worden bij activiteiten binnen deze gemeenschappen. Het gaat om puzzels en spelmaterialen die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met dementie.