Denk jij dat werken in de ouderenzorg saai is? En dat je de hele dag alleen maar billen aan het wassen bent? You’re wrong! Werken in de ouderenzorg houdt in dat jij met je collega’s één van de meest belangrijke personen bent in het leven van bewoners.
Persoonsgerichte zorg: zorg op maat
Jij luistert naar het verhaal van bewoners, leert ‘meneer Jansen’ en ‘mevrouw de Groot’ écht kennen. Zo weet je bijvoorbeeld dat ‘mevrouw de Groot’ liever ‘gewoon Bets’ genoemd wil worden en dat ze dolgelukkig wordt van de klanken van pianomuziek. Met je team probeer je zo goed en vaak mogelijk in te spelen op persoonlijke wensen. Want dat is waar wij voor staan: persoonsgerichte zorg. Kun jij je voorstellen dat je overal ongevraagd bij wordt geholpen? Of dat je móet eten terwijl je helemaal geen honger hebt? Eigen regie van bewoners vinden we zeer belangrijk, dat houdt onder andere in dat we bewoners helpen bij de zaken waar ze hulp bij nodig hebben of hulp bij willen hebben. En wat dat is dat stemmen we samen met de bewoners (en/of naasten) af.
Jouw concrete werkzaamheden zijn afhankelijk van je functie in de zorg. Naast woonzorgbegeleiders, zijn er in de zorg Helpenden Plus, Verzorgenden IG en Verpleegkundigen werkzaam. Maar voor allemaal geldt in grote lijnen: je begeleidt bewoners aan tafel tijdens de eetmomenten, let op hun medicatie en veiligheid, je staat in contact met familieleden, hebt een teamoverleg met jouw collega's en zorgt voor registratie in het dossier/zorgleefplan. Zo maar een greep uit de dingen die je op een werkdag kan verwachten. Een verzorgende IG en Verpleegkundige zullen daarnaast verpleegtechnische handelingen uitvoeren, aanwezig zijn bij een artsenvisite of de coördinatie van de zorg regelen. Ook ben je als Verpleegkundige ook meer bezig met het coachen van je collega's en heb je waarschijnlijk een eigen overstijgende aandachtsgebied binnen Sint Anna, denk bijvoorbeeld aan infectiepreventie.
Wat voor zorg verleend Sint Anna?
Op dit moment zijn er 14 afdelingen. Op enkele afdelingen wonen maximaal 9 bewoners, we noemen dat ook wel ‘kleinschalig wonen’. Daar wonen mensen met psychogeriatrische indicaties, waaronder bewoners met een vorm van dementie. Daarnaast zijn er afdelingen waar mensen wonen die somatische zorg nodig hebben. Dit houdt in dat deze bewoners niet meer thuis, zonder zorg, kunnen wonen. Ze hebben bij Sint Anna een eigen slaap/woonkamer en badkamer, maar hebben bijvoorbeeld hulp nodig bij hun dagelijkse verzorging en innemen van medicatie.
Heb ik een opleiding nodig om in de ouderenzorg te werken?
Ja, je hebt voor zowel de functie van Helpende plus, Verzorgende IG als Verpleegkundige een diploma nodig. Wellicht kun je deze opleiding via Sint Anna volgen.
FAQ's opleidingen
Binnenkort starten nieuwe opleidingen tot Helpende (plus), Verzorgende IG en Verpleegkundige. In de FAQ's (veelgestelde vragen) vind je meer informatie hierover.