Samen Vertrouwd Aandacht Professioneel

Vrijwilligers

Bij Sint Anna zijn veel vrijwilligers actief. Hun hulp is onmisbaar om allerlei activiteiten te realiseren die voor bewoners belangrijk zijn. Zo hebben we huiskamerbegeleiders en begeleiders voor ontspanningsactiviteiten. Maar ook voor diverse andere activiteiten waardoor bewoners zich thuis voelen. Vrijwilligers bevorderen het contact van bewoners met de leefwereld buiten het verpleeghuis.

2

“Vrijwilliger zijn, dat is genieten!”

Vrijwilliger Hanny: Wat heb je een voorrecht als je vrijwilliger kunt/mag zijn.
Dat besef je vooral als je naar de zorg kijkt. Iedere week mag ik bij Sint Anna in Boxmeer vrijwilligerswerk doen. Dinsdag is op de afdeling de dag dat bewoners een gekookt of gebakken eitje krijgen. Dan zijn die extra handjes heel welkom. Het is zo leuk dat je herkend wordt, zo van. “O, het is dinsdag” of “o jij bent er weer dan krijgen we een eitje”. Het is genieten als je ziet dat de bewoners blij zijn. Naast een eitje koken of bakken maak je een praatje en zo leer je al die bewoners kennen. Na het koffie drinken is er tijd voor een spelletje of heerlijke wandeling buiten. Alles naar wens van de bewoners. Dat is ook de bedoeling, vrijwilligers voor extra aandacht voor al die mensen. Het personeel is blij met je aanwezigheid, zij hebben het druk en waarderen die extra hulp. Het geeft mij veel voldoening en ik kijk er naar uit dat het weer dinsdag is. Dinsdag de dag voor mij zelf, het zien van de blije gezichten. Vrijwilligerswerk is een prima manier om actief te blijven en je maatschappelijk betrokken te voelen. Ik hoop dat ik nog vele jaren mij kan en mag inzetten op deze mooie locatie waar je warmte en liefde ervaart, (voor en) door bewoners en personeel.
Lees meer

Vrijwilliger bij Sint Anna

Als vrijwilliger draag je bij aan een prettig sociaal leefklimaat en word je ingezet bij tal van activiteiten:

  • bewoners begeleiden met bijvoorbeeld maaltijden, een wandeling of een uitje
  • assisteren bij recreatieve activiteiten zoals o.a. sport- en spelmiddagen, bingo en kaarten maken
  • assisteren bij het koffie inschenken, computeren of gewoon voor een praatje

Je krijgt begeleiding en aandacht om je snel thuis te voelen en wegwijs te maken. Wees niet bang initiatief te tonen en eigen ideeën in te brengen.

Een huis wordt niet zomaar een thuis. De extra aandacht die jij als vrijwilliger kunt geven aan de bewoners kan dat verschil maken. Je zult er veel waardering en gezelligheid voor terug krijgen.

1

Ik geef wat ik kan en wat krijg ik er veel warmte, waardering en vreugde voor terug.

Vanaf 2015 doe ik, Joke, vrijwilligerswerk bij Sint Anna. Als introductievrijwilliger kom ik bij bewoners die in het opnamegesprek aangegeven hebben dat zij een introductievrijwilliger wensen.
Een hele overgang van Thuis , naar een ”nieuw Thuis”.” Als introductievrijwilliger ondersteun je de bewoner in de eerste weken (ongeveer 6-8 weken) na opname. De kerntaken zijn om een aanspreekpunt te zijn in de leemte die de bewoners voelen van het alles los te moeten laten van hun eigen vertrouwde omgeving , niemand kennen, de weg niet weten , de onzekerheid en eenzaamheid die hierbij kunnen spelen.
Door mijn introductievrijwilligerswerk leerde ik een lieve bewoner kennen die wat langer behoefte aan deze ondersteuning had. Door onze fijne gesprekken bouwde ik een vertrouwensband op met deze bewoner. Door mijn onafhankelijke positie kon ze in vertrouwen alles vertellen wat ze kwijt wilde. Zo werd ik van introductievrijwilliger de individuele vrijwilliger van deze Bewoner!
De bewoner vertelde veel over de dingen die haar bezig hielden en waar ze moeite mee had. Dit konden praktische vragen zijn, maar ook verdriet en rouw van het los moeten laten van haar huis en omgeving! Onze gesprekken waren regelmatig met een Lach, maar ook met een Traan.
Elke 14 dagen bezocht ik deze bewoner en al bij het horen en zien bij binnen komst was ze blij dat je er was. We dronken gezellig samen een kopje koffie en maakte soms een kleine wandeling maar meestal wilde de bewoner gewoon een praatje maken. En met regelmaat kreeg ik te horen: Wat ben ik blij dat jij mij begrijpt! Dit maakt het leven voor mij wat draaglijker.
Daar doe je het dan toch voor: Je geeft wat je kunt en wat krijg je er veel warmte en waardering en vreugde voor terug! Onlangs is deze bewoner overleden en gelukkig was ik op tijd bij haar om nog een laatste gesprek te kunnen hebben. Wat was dit een bijzonder afscheidsgesprek , waarin ze onder andere mij nog bedankte voor alles en vertelde dat ze door mij het leven in Sint Anna beter aangekund heeft. Samen hebben we met een Lach en een Traan afscheid van elkaar genomen. Wat zal ik deze bewoner en onze gesprekken gaan missen.
Als individuele vrijwilliger heb ik zo nog meer mooie contacten in Sint Anna en ik hoop dat ik dit ook in de toekomst kan blijven doen.
Lees meer

 

Wil jij ook vrijwilliger bij Sint Anna worden?

Wij zien jou als een belangrijke aanvulling op de dienstverlening voor bewoners. Daarom investeren wij in bijscholing en kun je deelnemen aan activiteiten die voor medewerkers georganiseerd worden. 

Heb je interesse? Vul het inschrijfformulier in en wij nemen contact met je op.